پایگاه خبری فوتبالی- سیستم VAR که از ابتدای این فصل به طور رسمی وارد فوتبال ایران شد ایرادهای زیادی دارد و در خیلی از بازیها اختلال ایجاد کرده است که البته مسئول این ایرادها، بخش اجرایی فدراسیون فوتبال است.
به گزارش فوتبالی، روز گذشته دیدار عقب افتاده دو تیم فولاد اهواز و تراکتور تبریز از هفته بیست و دوم لیگ برتر در ورزشگاه فولاد آرنای اهواز برگزار شد که در این بازی جنجالی و پرحادثه تراکتور با نتیجه دو بر یک به برتری رسید.
جنجال و حاشیه بزرگ این مسابقه در دقیقه 47 رخ داد. جایی که مهدی هاشمنژاد در محوطه جریمه فولاد سرنگون شد و اعضای تیم VAR از موعود بنیادیفر، درخواست کردند که صحنه را بازبینی کند اما وقتی بنیادیفر به کنار زمین رفت تا صحنه را بازبینی کند متوجه شد که سیستم خاموش است و کار نمیکند!
این اتفاق باعث اعتراض تراکتوریها شد چرا که آنها اصرار داشتند صحنه به شدت مشکوک به خطای پنالتی بوده است و باید حتما بازبینی شود. اما تصاویر تلویزیونی نشان میداد که تلاش مسئولان برای راه اندازی سیستم VAR به جایی نرسیده است. رفته رفته تنشها از کنار زمین به سکوهای تماشاگران هم منتقل شد و جو ورزشگاه به شدت به هم ریخت.
در نهایت بعد از 16 دقیقه توقف، سیستم VAR وصل و بازی از سر گرفته شد. بنیادیفر هم با بازبینی صحنه اعلام کرد هیچ خطایی رخ نداده است. در آستانه دقیقه 90 هم داور چهارم به دلیل وقفههای زیادی که در بازی ایجاد شد 24 دقیقه وقت تلف شده اعلام کرد و به این ترتیب شاهد یکی از عجیبترین و جنجالیترین بازیهای تاریخ لیگ برتر بودیم.
نکته مهم اما این است که اگر سیستم VAR در آن لحظه قطع نبود هیچ کدام از اتفاقات و جنجالهای بعدی رخ نمیداد! نه در کنار زمین درگیری ایجاد میشد. نه روی سکوها اینقدر تشنج و تنش میدیدیم و نه جنجالهای بعد از بازی رخ میداد.
این اولین بار نبود که ایراد در سیستم VAR در روند برگزاری مسابقات لیگ برتر اخلال ایجاد میکرد. قبلا هم در برخی از مسابقات سیستم قطع شده و مسابقه دقایقی بدون VAR برگزار شد و سپس با وصل سیستم دوباره با VAR از سر گرفته شد!
در برخی مسابقات هم VAR وصل بوده اما قادر به پخش تصاویر مناسب و مورد نیاز داوران نبوده است. ضمن این که کارآمدی آن در برخی اتفاقات مثل عبور توپ از خط دروازه و تشخیص آفساید هم خیلی مشخص نیست.
در مجموع این سیستم در برخی بازیها باعث شده قضاوتها عادلانهتر باشد اما حقیقت این است که اصلا انتظارات را برآورده نکرده است و حتی باعث شده جنجالهای بیشتری را در کنار زمین شاهد باشیم. برای همین هم خیلی از باشگاهها به نوع استفاده از این سیستم اعتراض دارند.
فقط در همین ماجرای بازی دیروز اگر سیستم VAR مشکلی نداشت شاهد یک بازی زیبا و مهیج اما بدون جنجال بودیم. اما به محض که داور به VAR نیاز پیدا کرد جنجالها شروع شد! یعنی جایی که سیستم باید به کمک برگزاری مسابقه بیاید خودش تبدیل به معضل شد و جو مسابقه را کاملا مشتنج کرد.
مسئولیت VAR با بخش اجرایی فدراسیون فوتبال و به صورت مستقیم دبیرکل فدراسیون یعنی هدایت الله ممبینی است اما در کمال تعجب او در این مدت حتی یک بار هم درباره مشکلاتی که این سیستم در مسابقات فوتبال در ایران به وجود آورده توضیح نداده است و محسن حکیم مسئول پروژه وی ای آر در ایران یک ویدیو منتشر کرد و این اتفاق را به نوسان برق نسبت داد. اگر قرار بود نوسان برق وی ای آر را قطع کند پس چرا برق ورزشگاه یا برق قسمتی از ورزشگاه قطع نشد؟
حالا سوال اینجاست که اگر دبیر کل فدراسیون که سابقه داوری هم دارد و در کمیته داوران هم بوده است قادر به حل مشکلات اجرایی فدراسیون فوتبال یا حداقل کمتر کردن نواقص VAR نیست و حتی نیازی نمیبیند توضیح مختصری درباره این اتفاقات بدهد و معذرت خواهی کند، بهتر نیست از سمت خودش استعفا بدهد و برود؟
البته ضعف عملکرد ممبینی فقط درباره VAR و مدیریت آن نیست. مثلا مسئولیت تیم های ملی نوجوانان، جوانان و امید و حذف همه این تیم ها و نتایج فاجعهباری که در مسابقات قهرمانی زیر 17 سال آسیا به دست آورد هم طبق گفته مجید جلالی با هدایت الله ممبینی بود اما جالب است که ممبینی تا این لحظه نه استعفایی داده و حتی درباره اتفاقات تیم های ملی توضیح نداده است چه برسد به اینکه درباره اتفاقات وی ای آر دیروز حرف بزند!